Wat is een minilening?

Hoe werkt het aanvragen van een minilening

aanvragen minileningEen minilening bestaat uit een klein bedrag dat voor een korte periode geleend kan worden met daarover heen een bepaald percentage aan rente. Hiervoor zijn verschillende bedrijven online aan te schrijven. Dit type lening kan op een zeer korte termijn afgesloten worden, waarbij jij als klant het bedrag vaak binnen enkele dagen al ontvangt. Daarbij zijn er verschillende hoogtes in bedrag aan te vragen met daarbij verschillende termijnen voor het terug betalen.
Ook de hoeveelheid aan rente die over het bedrag betaald dient te worden kan sterk wisselend zijn. Lees daarom altijd goed de voorwaarden en de regels die aan de lening verbonden zijn als je deze afsluit. En zorg ervoor dat je zeker weet dat je zowel het geleende bedrag als het rente bedrag binnen de afgesproken tijd kunt terug betalen.

Ferratum.nl

Om een goed voorbeeld te geven van hoe een minilening werkt, wordt er in deze tekst uitgegaan van de werkwijze van de websites Ferratum.nl en Saldodipje.nl. Er zijn echter meer websites die minileningen aanbieden en waar soms andere voorwaarden kunnen gelden. Zowel Ferratum.nl als Saldodipje.nl zijn echter goede voorbeelden van hoe het in het algemeen werkt. Om een minikrediet aan te vragen en ook daadwerkelijk uitgekeerd te krijgen. Dit is dan ook de reden dat zij geselecteerd zijn om in deze tekst als voorbeeld te functioneren. Bij het afsluiten van een minilening wordt er altijd geadviseerd om jezelf zoveel mogelijk te oriënteren. En om op deze manier te besluiten met welk bedrijf je uiteindelijk in zee wilt gaan.

AanbiederMinimaalMaximaal 
Ferratum€100,-€1500,-Aanvragen
Saldodipje.nl€100,-€1500,-Aanvragen
Many More Stores€5.000,-€75.000,-Aanvragen

Voordelen van een minilening

De aanvraag voor een minilening is vaak binnen een minuut of 10 geregeld. Bovendien hoef je hier geen extra stapels papierwerk voor in te leveren. Je hoeft bijvoorbeeld geen bankafschriften of loonstrookjes te laten zien. Sommige aanbieders zullen ook niet je BKR registratie meenemen. Het enige dat je nodig hebt is een digitale kopie van je ID-kaart of paspoort. Het is dus gemakkelijk om zonder inkomen geld te lenen. Als je aanvraag goed gekeurd wordt, heb je het geld vaak binnen 24 uur op je rekening staan.

Dat maakt dit type lening ideaal voor rekeningen die op zeer korte termijn betaald dienen te worden. En waar je normaal gesproken het geld wel voor hebt. Er zit verder een korte terugbetaal termijn op zowel de lening als de rente die over de lening gevraagd wordt. Dit lijkt misschien een nadeel, maar kan ook als voordeel gezien worden. Op deze manier ben je dus ook snel weer van de lening af.

De aanbieders van minileningen

Er zijn in Nederland maar een paar legale aanbieders om snel geld te lenen. Deze staan allen onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (de AFM) en hebben zich aan bepaalde strenge regels te houden. Een minilening mag bijvoorbeeld geen langere looptijd hebben dan 3 maanden en er mag nooit meer dan 14 procent aan rente gevraagd worden. De minilening aanbieders dienen zich bovendien te houden aan de Wet op het Financiële Toezicht (de Wft).

Dit betekent dat het veilig is om bij deze kredietverstrekkers te lenen en dat je als klant goed beschermd bent tegen misstanden. In het verleden waren veel van deze kredietverstrekkers niet gebonden aan dergelijke regelgeving en was je positie als klant een stuk onzekerder. Dit is echter tegenwoordig geheel verholpen.

Het vergelijken van aanbieders

Het is altijd verstandig om bij welke soort financiële transactie dan ook de verschillende aanbieders te vergelijken. Dit kan soms aardig wat geld schelen. Er zijn verhoudingsgewijs vrij weinig aanbieders waardoor het vergelijken niet veel tijd in beslag hoeft te nemen. Bij het afsluiten van een minilening kan je bijvoorbeeld kijken naar de bijkomende kosten die over de lening gerekend worden. Bijna elke aanbieder hanteert namelijk het wettelijk bepaalde rentetarief van 14 procent. In de bijkomende kosten zijn er echter soms nog wel enkele tientjes winst te behalen. Kijk daarbij ook altijd goed naar de looptijd van de lening. Soms is het bijvoorbeeld handiger om een kortere looptijd te nemen omdat hierbij lagere transactiekosten gerekend worden.Verschillende voorwaarden

Ook is het handig om de voorwaarden van een kredietverstrekker te controleren en te vergelijken met die van andere financiële instellingen. Bij veel kredietverstrekkers kan er zonder veel voorwaarden simpel geleend worden. Geen enkele financiële instelling zal in het algemeen moeilijk doen over eventuele BKR registraties en er wordt bijna altijd uitgegaan van het gezonde verstand van de klant zelf. Sommige andere kredietverstrekkers vragen echter iets meer van de klant. Zo kan er soms naar een inkomen gevraagd worden en hebben sommige financiële instellingen leeftijdsgrenzen waarbinnen zij lenen. Dit komt in de praktijk echter zeer weinig voor.

Bij bijna alle aanbieders dien je trouwens boven de 21 te zijn. Slechts een enkele aanbieder zal jongeren boven de 18 accepteren. Dit zijn verdere redenen waarom het vergelijken van aanbieders veel kan opleveren bij het aanvragen van een minilening.

Wanneer kan je het beste een minilening nemen?

Je kan bij een minilening al een klein bedrag lenen. Bovendien is het een snelle vorm van geld lenen: de aanvraag is vaak snel rond, aangezien het te lenen bedrag vaak snel op tafel gelegd dient te worden. Daarnaast is het terug betalen van een minilening ook binnen een korte periode noodzakelijk.

Daarom kan je het beste voor een minilening gaan als je zeker weet dat je het bedrag en de daarbij behorende rente binnen de aangegeven of afgesproken tijd weer terug kunt betalen. Heb je hier twijfels over, dan is het misschien beter om te kijken of een ander soort lening je beter uitkomt. Je wilt immers graag een kortdurend geldgebrek oplossen om juist niet dieper in de schulden te komen. Ben je er echter zeker van dat het geldbedrag in kwestie binnen enkele weken voor jou te betalen valt, dan is een minilening een snelle en goede oplossing voor je huidige financiële probleem.

Wanneer val je af voor het lenen van een minilening?

Bij het aanvragen van een minilening zal je niet snel geweigerd worden. Er zijn natuurlijk wel enkele algemene regels die aangehouden worden. Je dient bijvoorbeeld legaal volwassen te zijn, waarbij meestal een leeftijdsgrens van 21 jaar aangehouden wordt. Verder wordt er vaak de bovengrens van 70 jaar aangehouden. Daarnaast zullen financiële instellingen geen leningen aan je verstrekken als je in het verleden bij hen je niet aan de oorspronkelijke betalingsregeling gehouden hebt. Met andere woorden, als je een kredietverstrekker niet terug betaald hebt of met veel problemen terug betaald hebt, dan zullen ze je in de toekomst weigeren. Dit zijn eigenlijk zeer logische redenen om geweigerd te worden en behoeven daarom ook bijna geen verdere uitleg.

Je hebt geen inkomen

Het kan zijn dat je geen inkomen of bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer geen vast inkomen hebt. Hierdoor kan je bij veel andere soorten bedrijven geen geld lenen. Aangezien er geen harde garantie is dat je ook daadwerkelijk de draagkracht bezit om een lening terug te kunnen betalen. Dit is echter geen probleem bij het afsluiten van een minilening. Je kan dus geld lenen zonder verder een inkomen te hebben. Er wordt hierbij van je eigen verantwoordelijkheid uitgegaan. Jij als klant dient zelf te beoordelen of je aan de gestelde voorwaarden kunt voldoen. Dit soort leningen zijn dan ook bij uitstek geschikt voor degene die een goed financieel overzicht heeft. En goed kan inschatten wat het toekomstige inkomen gaat worden.

Je hebt een BKR-registratie

Bij een BKR-registratie sta je bij het Bureau Krediet Registratie aangemeld als iemand die onafbetaalde schulden heeft. Daarbij wordt er primair gekeken naar afgesloten kredieten. Verder worden er ook betalingsachterstanden over deze leningen geregistreerd. Je hebt al een BKR-registratie als je bijvoorbeeld op afbetaling bij een postorderbedrijf wat kleren besteld hebt, als je een kredietlimiet op je bankrekening hebt (met andere woorden, rood kunt staan), als je een creditcard hebt of als je een private lease regeling hebt getroffen. Dit is over het algemeen genomen standaard financieel gedrag en daarom speelt een BKR-registratie zelden een rol bij het aanvragen van een minilening. Deze registratie wordt dan ook als een positieve registratie betiteld.

Een negatieve registratie bestaat uit eventuele betalingsachterstanden. Er wordt bij het verstrekken van een minilening verder niet gekeken naar een positieve of negatieve registratie. Er wordt wederom van je eigen gezonde verstand uitgegaan en van je bereidheid om je lening zo snel mogelijk te betalen. Als je deze regels naleeft dan is lenen met BKR wel mogelijk.

Hoe zit het met de rente en vergoedingen over een minilening?

In Nederland is het sinds niet al te lange tijd wettelijk vastgesteld dat de rente over een minilening niet hoger mag zijn dan 14 procent. Dit geldt dus voor ongeacht welk bedrag er geleend wordt en ongeacht welke termijn hier verder aan verbonden is. Daarnaast wordt er bij een aantal bedrijven een kleine vergoeding bovenop het te lenen bedrag en de rente gevraagd. Dit is wettelijk toegestaan en wordt vaak gedaan om eventuele administratieve kosten te dekken. Het draait hier in het algemeen om een zeer klein bedrag.

Bij een lening van €100 wordt er maar een halve euro gevraagd als vergoeding. Dit loopt verhoudingsgewijs op bij hogere bedragen, maar bedraagt bijvoorbeeld bij een lening van €1500 nog steeds maar ongeveer €25. Het kan zijn dat er in sommige gevallen nog extra kosten over de lening heen komen. Neem hierom altijd goed alle voorwaarden door voordat je de lening ook daadwerkelijk afsluit. Op deze manier voorkom je onaangename verrassingen.

Leenbedrag (EUR)TermijnLeenbedrag incl leenvergoedingJKP over leningVergoeding
10015€ 100,5313,99%€ 0,53
10030€ 101,0813,99%€ 1,08
20015€ 201,0713,99%€ 1,07
20030€ 202,1613,99%€ 2,16
30015€ 301,6113,99%€ 1,61
30030€ 303,2413,99%€ 3,24
40030€ 404,3213,99%€ 4,32
50030€ 505,4113,99%€ 5,41
50045€ 508,1313,99%€ 8,13
60045€ 609,7613,99%€ 9,76
60062€ 609,6113,99%€ 9,61
70045€ 711,3913,99%€ 11,39
80045€ 813,0213,99%€ 13,02
80062€ 813,0213,99%€ 13,02
100062€ 1 016,4313,99%€ 16,43
110062€ 1 118,2913,99%€ 18,29
120062€ 1 219,8413,99%€ 19,84
130062€ 1 321,7013,99%€ 21,70
140062€ 1 423,2513,99%€ 23,25
150062€ 1 525,1113,99%€ 25,11

Waarom zo’n relatief hoge rente?

Het kan misschien lijken alsof er een behoorlijk hoge rente gevraagd wordt over deze bedragen. Bij de meeste leningen zitten de rentes immers ver onder de 10 procent. Het is echter van belang om in acht te nemen dat het hier draait om bedragen die binnen zeer korte tijd uitgekeerd kunnen worden en ook binnen zeer korte tijd weer terug betaald dienen te worden. Bovendien eisen de financiële instellingen die een minilening verstrekken weinig tot geen extra informatie voor het verstrekken van de lening. Zo is het dus ook goed mogelijk om het geld te lenen zonder verder inkomen te hebben. Met andere woorden, zo wel het snel lenen van geld als het lenen van geld zonder inkomen leveren een risico op voor de minilening aanbieders. Dit kan opgevangen worden door een hogere rente te vragen. Als klant ben je hiervan van te voren op de hoogte en je kan daarom zelf de beste afweging maken of je deze rente wilt accepteren of niet.

Om welke bedragen en terugbetaal periodes gaat het?

De hoogte van de bedragen kan per bedrijf verschillen, maar over het algemeen kan een minilening al afgesloten worden vanaf €100. Het maximum ligt in het algemeen tussen de €1000 en €1500. Dit dient dan wel vaak binnen enkele weken met de rente weer terug betaald te worden. Zoals vermeldt ligt deze rente wettelijk vastgesteld op 14 procent.

Soms is de termijn langer te maken over een bepaald bedrag. Hierbij dient dan hetzelfde rente bedrag betaald te worden, maar kan er eventueel wel een iets hogere vergoeding gevraagd worden. Deze vergoeding is dan vaak gekoppeld aan de langer durende periode. Verleng je een periode bijvoorbeeld van 2 naar 4 weken, dan zal de vergoeding verdubbelen, aangezien je ook gebruik maakt van een dubbele leen periode. Meestal lopen termijnen niet langer dan 45 dagen, alhoewel er bij hogere bedragen soms een periode van 62 dagen kan voorkomen.

Hogere bedragen

Sommige van de financiële instellingen bieden ook leningen boven de eerder genoemde bedragen aan. Hier zitten vaak langere afbetaalperiodes aan vast en het is discutabel of deze leningen nog onder de noemer minileningen vallen. Het kan echter wel interessant zijn om hier naar te kijken als je toch een iets hoger bedrag wilt gaan lenen. Wederom wordt er geadviseerd om een goed overzicht van je eigen financiën te hebben om op deze manier te beslissen of je draagkracht hiervoor geschikt is. En zorg ervoor dat je altijd goed de voorwaarden doorneemt en je bewust bent van welke kosten je precies in de toekomst dient te voldoen. In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om naar een ander type lening te kijken. Hierover dien je echter zelf een afgewogen beslissing te nemen.

Hoe gaat het afsluiten van een minilening in zijn werk?

Bij het afsluiten van een minilening dien je de aanvraag in te sturen via de website van het door jou gekozen bedrijf. Hierbij kan je in Nederland kiezen voor bijvoorbeeld Ferratum.nl. Voor het gemak gebruiken we deze kredietverstrekker als voorbeeld bij de uitleg van het afsluiten van een lening. Bij de aanvraag is het van belang dat je een digitale kopie van je ID-kaart of paspoort beschikbaar hebt en het bankrekeningnummer waarop je het geleende bedrag wilt ontvangen.

Verder dient er een garantstelling plaats te vinden: dit kan via Global Guarantee of iemand uit je eigen omgeving die garant wil staan. Er wordt dan om een testbetaling van €0.01 gevraagd. Hierdoor kan de minilening aanbieder verifiëren dat het correcte bankrekeningnummer gebruikt wordt.
Na het afronden van de aanvraag staat het geld binnen 24 uur op je rekening. In de toekomst kan je dan bij deze financiële instellingen vaker geld lenen zolang je je aan de terugbetaal termijn hebt gehouden. Verwerkingen van deze betalingen gaan een stuk sneller. Je kan het geld dan al binnen een half uur ontvangen.

Verschillen tussen de eerste keer lenen en vaker lenen

Zoals hierboven vermeld duurt het bij de eerste keer geld lenen bij de hier behandelde financiële instellingen vaak 24 uur voordat het aangevraagde bedrag overgemaakt wordt op je bankrekening. Mocht je een vaste klant worden, dan veranderen er een aantal dingen. Zo kunnen leningen al binnen een half uur op je rekening gestort worden. Verder kan je bij een eerste keer maximaal tot zo’n €800 lenen. Als vaste klant gaat dit bedrag vaak omhoog. Als vaste klant ontvang je bovendien een account. Daar kan je onder andere je geschiedenis bekijken, je gegevens veranderen en alle informatie rondom je lening overzien. Je ontvangt hiervoor een pincode om in te loggen. De termijn om opnieuw te lenen is zeer kort. Zodra je de oorspronkelijke lening betaald hebt, kan je weer een nieuwe aanvraag indienen.

Wat is Global Guarantee?

Het kan dus zijn dat je niemand in je directe omgeving hebt die garant kan staan voor je. Helaas komt dit soms voor. In dat geval kan je de lening afsluiten door middel van het akkoord gaan met de voorwaarden van Global Guarantee. Neem deze eerst goed door voordat je dit doet. Global Guarantee zal voor jou garant staan en indien je het bedrag niet kunt betalen dit voor jou doen. Je dient dan echter wel nog steeds dit bedrijf te betalen, waaronder de rente en de vergoeding. Er zullen echter ook extra kosten overheen komen die behoorlijk kunnen oplopen. Zorg er daarom voor dat je hier geen gebruik van hoeft te maken. Bovendien komen er kosten over het kiezen van deze vorm van garantie. Dit is de zogeheten garantieprijs.

Het gebruik maken van een persoonlijke garantsteller

Dit valt altijd aan te raden, aangezien het een goedkopere optie is dan gebruik te maken van de garantsteller Global Guarantee. Er zal dan echter wel extra digitaal papierwerk ingeleverd dienen te worden zodat de minilening aanbieder in kwestie ook de zekerheid hebben dat deze persoon hier akkoord mee is gegaan. Je dient daarom altijd een kopie van hun ID-kaart of paspoort te kunnen leveren, een kopie van een bankafschrift dat niet ouder dan 3 maanden is en een door beide partijen getekende overeenkomst van hoofdelijke aansprakelijkheid. Mocht je om wat voor reden dan ook de lening en de bijbehorende rente niet terug kunnen betalen, dan zal de minilening aanbieder in kwestie dit kunnen verhalen op je garantsteller.

Lenen in het weekend

Het is belangrijk om te onthouden dat de financiële instellingen afhankelijk zijn van de banken bij het overmaken van de te lenen bedragen. Vraag je bijvoorbeeld op vrijdagavond een bedrag aan, dan is er geen garantie dat het op zaterdag op je rekening staat. Het kan er in zo’n geval ook pas op maandag op komen te staan, waarmee het dus niet binnen de beloofde 24 uur op je rekening staat. Dit komt omdat niet alle banken in het weekend transacties uitvoeren. Hou hier rekening mee bij het aanvragen van een lening. Je kunt desnoods altijd eerst contact opnemen met je bank om na te vragen hoe dit bij hen precies zit. Er zijn financiële instellingen die mogelijkheden aanbieden om dit te omzeilen. Vaak is hier meer informatie over aan te vragen via de contactpagina van hun website.

Problemen bij het lenen

Mocht het zo zijn dat je toch langdurig financiële problemen hebt en het ene gat dicht met het andere, dan valt het aan te raden om bij je plaatselijke gemeente om hulp te vragen. Vaak zijn er Volkskredietbanken die kunnen helpen met zowel budgetbeheer als met het beslechten van schulden. Ook kunnen zij advies geven bij problematiek zoals uit de hand gelopen koopgedrag of een sterk tekort aan inkomen. Het vragen en aannemen van hulp is een betere optie dan van loonstrook naar loonstrook of uitkering naar uitkering te leven. Met de hoop dat er geen onvoorziene gebeurtenissen plaats zullen vinden of dat de huidige situatie zich op wonderbare wijze zal verbeteren.

Lenen is alleen verantwoord om te doen als je een goed overzicht van je financiën hebt en de lening ook daadwerkelijk financieel kunt dragen.De voordelen van een minilening nog eenmaal op een rij

Hier volgen de voordelen van een minilening nog eenmaal puntsgewijs.

  • Je kunt binnen een zeer korte termijn snel geld lenen om een lastige financiële periode te overbruggen.
  • Het aanvragen van de minilening neemt niet lang in beslag en er zijn geen stapels aan papierwerk noodzakelijk.
  • De lening is vaak binnen 24 uur op je rekening gestort.
  • Als je vaker van de lening gebruikt maakt en goed terugbetaald, kan je nog sneller lenen.
  • Over de langere termijn is een minilening voordeliger dan bijvoorbeeld rood staan bij je bank of het gebruik van een klantenkaart of creditcard.
  • Je hebt geen aantoonbaar inkomen nodig en hoeft geen loonstrook in te leveren.
  • Je kunt ongeacht je BKR-registratie een klein bedrag lenen.
  • Je betaalt binnen een korte termijn de lening, rente en eventuele extra kosten terug, waardoor je een goed financieel overzicht behoudt en ook snel weer van de lening af bent.

Ter afsluiting

Een goed alternatief voor een zeer kortstondig gebrek aan geld is de minilening. Het is vooral aan te raden als je op korte termijn een geldbedrag nodig hebt waarvan je zeker kan zijn dat je het na een bepaalde termijn wel zult hebben. Er zijn zeker extra kosten verbonden aan het aanvragen van een minilening, maar deze kunnen afgewogen worden. Zoals gezegd hoeft het afsluiten van een lening lang niet altijd alleen maar geld te kosten.

De minilening kan daarmee bij de juiste financiële situatie een groot voordeel opleveren. Het afsluiten is echter alleen aan te raden als je een goed overzicht over je situatie hebt en je toekomstige inkomsten duidelijk zijn.

MikeMinilening wat is dat precies?